AMD 2020 yılından beri kullanımda olan 5nm üretim sürecini 2022 yılının sonunda çıkacak olan Zen 4 işlemcileri için kullanmak istiyor. Peki neden 3nm değil de 5nm?
Daha küçük üretim teknolojisi demek daha küçük alana daha fazla transistör sıkıştırmak demek. Ayrıca işlemcilerin üretildiği kalıpların boyutları da genel olarak sabit oluyor. Bu doğrultuda üretim teknolojisinin küçülmesi ile tek kalıpta daha fazla yonga üretilebiliyor. Bu durum tek seferde daha fazla satılacak ürünün daha hızlı şekilde üretilmesi demek.
Teknoloji yarışı hem üretim hem de tasarım tarafında devam etmekte
5nm üretim teknolojisi TSMC tarafından uzun süredir kullanılıyor ve aynı zamanda geliştirilmeye devam ediyor. AMD ise olgunlaşmamış bir 3nm üretim teknolojisi yerine olgun bir 5nm'yi tercih etmiş gibi duruyor. 3nm üretim teknolojisi için üretimin 2022 yılının sonunda başlanması bekleniyor. Elbette en büyük sebep maliyet. 3nm üretim teknolojisinin daha maliyetli olması AMD'nin 5nm'ye kaymasında ana etkenlerden birisi. Aksi halde Apple 3nm'yi 5nm gibi ilk kullanacak isim olmazdı.
Günümüzde birçok mobil işlemci 5nm üretim teknolojisi ile geliştiriliyor ve üretiliyor. Intel masaüstü işlemcilerini şu anda 10nm ile üretiyor. Intel'e göre kendi 10nm üretim teknolojisi TSMC'nin 7nm üretim teknolojisi kadar iyi. Bu yüzden Intel, 10nm üretim teknolojisini Intel 7 olarak isimlendiriyor. Elbette burada pazarlama stratejisi daha ön planda.
AMD tasarladığı işlemcileri TSMC'ye ürettirirken Intel hem tasarlayıp hem de üretmekle uğraşıyor. Son 5 yıllık süreçte her iki tarafta büyük başarılara imza atmış durumda.
İlk yorum yazan siz olun..