Mesh Shaders, Nvidia'nın Turing, AMD'nin ise RDNA 2 mimarileri ile hayatımıza girecek DirectX 12 Ultimate'in desteklediği bir özellik. DirectX Raytracing, Variable Rate Shading, Mesh Shaders ve Sampler Feedback ile beraber hayatımıza giren yeniliklerden sadece bir tanesi. Peki ne işe yarıyor?
Yeni teknolojiler ana özellik olarak işlemci yükünü hafifletmeye ve ekran kartlarının beraberinde getirdiği yeni teknolojilerin geliştiriciler tarafından daha rahat kullanılmasını sağlamaya odaklı. Örgü Gölgelendirme Teknolojisi olarak Türkçeye çevrilen Mesh Shaders ise bu yazımızın ana konusu.
Teknolojinin odağı cisimleri oluşturan poligonlar. Bir cismi ne kadar fazla poligon oluşturursa cisim o kadar kaliteli ve net gözükmekte. Fakat ekrana sığan tüm cisimler devamlı max poligon sayısı ile işlenirse bu durum ekranda gördüğümüz kare sayısına olumsuz olarak yansıyor. Teknolojinin temeli çizim mesafesinde yatmakta. Grand Theft Auto 5 gibi oyunları oynadıysanız eski teknolojiyi kullanan bu oyunlarda çizim mesafesinden kaynaklı araba hareket ettikçe yeni detayların karşınıza belirgin şekilde bir çıktığını fark etmişsinizdir. Örneğin çimenlerde bu durum çok net bir şekilde anlaşılabilir. Bu durum eski teknolojilerin bu işlemi yaparken işlemciden de yardım alması. Fakat artık işlemci yerine ekran kartının gücüne odaklanılarak bu sorunun önüne geçiliyor.
Mesh Shaders hakkında daha fazla bilgiyle devam edelim
Kısacası Mesh Shaders, geometrik cisimlerin işlenmesi ile alakalı. Ekranda çok fazla nesne olduğu zaman işlemci kaynaklı darboğazın önüne geçilmesi bir yandan umut edilirken diğer yandan ekranda çok fazla cisim olması sağlanıyor. Bunun FPS üzerindeki etkisi en aza indirilerek bizlerin deneyimleye bilmesine izin veriliyor. Bu sayede daha detaylı dünyalar oluşturulabiliyor. Verilerin nasıl işlendiği ve yönlendirildiği konusundaki esneklikleri sayesinde geliştiricilere yüksek derecede rahatlık vaat ediliyor. Nvidia tarafından Mesh Shaders için paylaşılan demoyu aşağıdaki oynatıcıdan izleyebilirsiniz.
Geliştiricilere cesur, sürükleyici oyun deneyimleri oluşturmak için ihtiyaç duydukları araçları sağlamak amacıyla 1995 yılından beri Microsoft tarafından geliştirilen DirectX, DX12 Ultimate ile beraber günümüzdeki tüm teknolojilerden en iyi şekilde yararlanıyor. AMD ve NVIDIA'nin iş birliği ile yoğun geri bildirimler sonucunda geliştirilen DirectX 12 Ultimate var olan çoğu şeyi daha iyi hale getirmiş.
Windows 10 ile hayatımıza giren, gerçekten büyük işler başaran ve bazı konsol oyuncularının PC oyuncuları ile kavgaya tutuşmasına bile sebep veren o güzel DirectX sürümünün en son hali DirectX 12 Ultimate duyuruldu. Konsol düzeyinde verim vaat eden ve bunu gerçekten başardı diyebildiğimiz DirectX 12, Ultimate sürümü ile pek çok yeniliği beraberinde getiriyor.
DirectX 12 Ultimate hem PC'ler hem de konsollar için aynı ortak grafik API ve grafik mimarisini kullanarak oyun geliştirilmesine izin verecek ve geliştiricilerin hayatlarını kolaylaştıracak. Oyuncular DX12 Ultimate logolu bir donamı ya da Xbox Series X'i satın aldıkları zaman tüm yeni nesil grafik teknolojilerinin desteklendiğini garanti altına alacaklar. DX12 Ultimate, Nvidia ve AMD ekran kartları için oyunların optimize edilmesini kolaylaştıracak. AMD ekran kartlarının zaten DirectX 12 ile ne kadar uyumlu olduğunu biliyoruz. Nvidia'da bu sefer geri kalmamış ve tüm gerekli desteği vermiş gibi duruyor. Mesh Shading hakkında daha fazla detaya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Eğer bir Turing mimarili GPU'ya sahipseniz videodaki demoyu indirip deneyebilirsiniz.
İlk yorum yazan siz olun..