Son yıllarda bilgisayar teknolojisi söz konusu olduğunda en hızlı gelişen bölüm depolama alanı oldu. HDD ile yaşanan tıkanıklıktan sonra önce Sata SSD'ler daha sonra sırasıyla PCIe 3.0 M.2 SSD'ler ve PCIe 4.0 M.2 SSD'lerin gerçek anlamda katlanarak ilerleyen gelişimlerini izledik.
Peki daha fazlasına ihtiyaç var mı? Elbette eğer fiyatlarda bir değişiklik olmayacaksa ne kadar hızlı olurlarsa o kadar iyiler. Fakat içiniz rahat olsun. Çok yakın bir zamanda PCIe 5.0 teknolojisi son kullanıcı için hazır olacak. Elbette her zaman olduğu gibi fiyatlarda yeni teknolojiden kaynaklı bir artış söz konusu. Fakat zamanla bunun normale dönmesini beklemek yanlış olmayacaktır.
Intel 12. nesil Alder Lake CPU'larının çıkışı yaklaşırken depolama teknolojileri de geri kalmamakta kararlı. PCIe 5.0 ile 14.000 MB/sn sıralı okuma ve 7.000 MB/sn sıralı yazma hızlarına ulaşılabilecek. Bu değerler şu anda PCIe 4.0 M.2 SSD'lerinin ulaştığı ortalama 7.000 MB/sn sıralı okuma ve 3.500 MB/sn sıralı yazma hızlarının tam 2 katına denk geliyor. PCIe 4.0 destekli M.2 modelleri günümüzde oyuncular için gerçek anlamda tüm ihtiyaçları karşılıyor. Elbette gecikme değerlerinde yaşanacak olası bir gelişme işleri çok daha iyi hale getirecektir.
Peki PCIe 5.0 teknolojisine ihtiyaç nereden geliyor?
Yeni model depolama çözümleri 2022 yılı içerisinde son kullanıcı için satılıyor olacak. Fakat bu teknoloji ile asıl ilgilenen oyuncular değil robot geliştiren firmalar olacak. Yapay zeka her geçen gün ilerlemeye devam ediyor. Bu alanda gelişmesi gereken şeylerin başında ise depolama çözümleri geliyor. Düşük gecikmeli, hızlı, küçük, hafif ve en önemlisi büyük depolama alanları ihtiyaç duyulan şeylerin başında. Samsung, insan beyninin nöron yapısını taklit etmek istiyor. PCIe 4.0 teknolojisini kullanan depolama çözümleri ile hali hazırda çalışmalar devam ediyor. Bilim insanlarının söylediğine göre PCIe 4.0 bu tarz bir çalışma için çok yetersiz kalıyor. PCIe 5.0'ın ise yeterli çözümü ortaya koymayacağından eminler.
Bilgisayar dünyasında PCIe 5.0'ın çok üzerinde hızlara ihtiyaç ileri seviyede bulunmuyor. Ram teknolojisi şu anda bu tarz bir gelişimin önüne geçiyor. Fakat gelecekte insan robotlar yapmak istiyorsak bu teknolojinin çok daha fazla gelişmesi gerekecek. Bu da daha fazla yatırıma ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor. Elbette her şeyden önce "insan robotlar yapmak istiyor muyuz?" sorusunun cevabını vermemiz gerekiyor.
İlk yorum yazan siz olun..